Plán dnešního dne je
relativně jasný, nejprve císařský palác, následovaný odpolednem zasvěceným
nákupům na Ginze, ale protože kdo se nepoučí z historie je odsouzen ji
opakovat, rozhodujeme se plány změnit. Nákupní zóny s oblečením, byť luxusním,
prostě nejsou pro nás a tak vyrazíme do jiné nákupní zóny a to do Akihabary,
Mekky všech geeků.
Přestože bydlíme necelé
dva kilometry od císařského paláce, rozhodujeme se strategicky využít linku
metra a zamířit přímo na Tokyo station, která se nachází v blízkosti paláce.
Alibisticky si říkáme, že je to jen z toho důvodu, že z ní zítra budeme
odjíždět směr Osaka, tak abychom zjistili, jak to tam vůbec vypadá a moc se tam
s kufry nemotali. Ale upřímně, už jsme se poučili, že za den toho nachodíme
ještě dost, tedy netřeba si hrát na hrdiny a jít někam, kde se můžeme během
chvíle pohodlně svést.
Tokyo station je jedna z
největších, ne-li největší stanice ve městě, ale i přesto je v ní orientace
relativně snadná díky dokonalému japonskému systému značení. A kdybychom se
náhodou ztratili, jistě nám někdo během chvíle poradí.
Hned vedle vstupu k
shinkanzenům se nachází prodejna lístků a rezervací, kterou se ale rozhodneme
nevyužit z důvodu, že se nechceme moc vázat na jeden konkrétní vlak, kdyby se
nám ráno nechtělo vstávat. A navíc si nejsme jistí, jestli rezervace nejde
udělat jen v den jízdy.
S nadšením, že jsme
vstup na vlak objevili relativně rychle, vylézáme ze stanice, jak je naším
zvykem, naprosto špatným exitem a tak obcházíme celý blok domů, než se konečně
vydáme správným směrem k paláci.
Nebe je nádherně modré a
jak je vidět hezké počasí sem přilákalo větší množství lidí. Stejně jako u nás
na Pražský hrad i zde je třeba projít bezpečnostní kontrolou. Co máte u sebe v
kapsách, je příliš nezajímá, důležité jsou kabelky a batohy. Přestože v
prostorách je zakázáno pít alkohol opět nikoho nezajímá naše láhev s vodou,
jestli náhodou neobsahuje tvrdý destilát. Co je naopak zajímá, jsou všechny
kapsy v příručních zavazadlech. Lukáš má na batohu jen jednu a je během pár
vteřin odbaven, ale já s asi deseti slušně zdržuji frontu za mnou. Pan
provádějící kontrolu se mi velmi omlouvá a vysvětluje, že bez ohledu na
velikost je třeba zkontrolovat opravdu veškeré kapsy, včetně těch kam se vejde
jen balzám na rty.
Konečně se propracujeme
za hlavní bránu areálu a dostáváme malou kartičku z tvrdého plastu, která nás
eviduje jako návštěvníky, a kterou po odchodu budeme muset zase vrátit. Jako na
většině míst v Japonsku se za vstup nic neplatí.

Když vystoupáme, až na vrchol nevelkého kopce ocitáme se na otevřeném prostranství lemovaném sakurami, ozdobnými zahradami a výhledem na okolní budovy v centru.
Ještě před pár dny jsme
si nadšeně fotili každou sakuru, momentálně jsme ve stavu, kdy už nám jsou
sakury úplně ukradené. Říkáme tomu Petrohradský syndrom, kdy první dny jsem
taky fotila každou historickou budovu, ale již třetí den mi byli ukradené,
protože Petrohrad je historických budov plný. Se sakurami v Japonsku je to stejné.
Zahrady jsou relativně
rozsáhlé, kvete v nich snad každý kout a pro milovníky muzeí se dá za mírný
poplatek zajít i do muzea historických artefaktů vázajících se k paláci.
Protože naším přístupem je spíše se muzeím vyhýbat, volíme raději opuštění zahrad
a cestu na místo kam se v Japonsku těšíme asi nejvíce. Čeká na nás totiž Mekka
techniků, milovníků anime a gamerů… Akihabara, elektrické město v srdci Tokia.

Po několika desítkách minut raději opouštíme rušné mraveniště s elektronikou a míříme do centra čtvrti.
Hlavní ulice procházející centrem elektrického města je uzavřena a lidé se tak
mohou místo přeplněných chodníků pohybovat v prostoru čtyř proudové silnice,
někteří si na ní dokonce rozloží piknikové deky a uprostřed obchodů a
billboardů svačí.
Postupně procházíme jednotlivé obchody a necháváme se unášet množství techniky a anime věci okolo. S dětským nadšením si z gatchaponu vytočíme několik drobných hraček, a také si jako správní hráči nemůžeme nechat ujít Taiko stattion, kde se několik pater nad sebou, nachází jedna herní konzole za druhou, od klasických plošinovek přes střílečky až k tanečním hrám. Vše je schováno do lehkého přítmí, klimatizováno na příjemnou teplotu, a pokud by náhodou hráčům došla energie či drobné je možné zakoupit občerstvení a v automatech rozměnit papírové peníze na kovové stojenovky.

Postupně procházíme jednotlivé obchody a necháváme se unášet množství techniky a anime věci okolo. S dětským nadšením si z gatchaponu vytočíme několik drobných hraček, a také si jako správní hráči nemůžeme nechat ujít Taiko stattion, kde se několik pater nad sebou, nachází jedna herní konzole za druhou, od klasických plošinovek přes střílečky až k tanečním hrám. Vše je schováno do lehkého přítmí, klimatizováno na příjemnou teplotu, a pokud by náhodou hráčům došla energie či drobné je možné zakoupit občerstvení a v automatech rozměnit papírové peníze na kovové stojenovky.
Důvod naší cesty však není pouze herní, ale i jídelní. Včera večer totiž v
tokijské televizi vysílali dvouhodinový pořád o nejlepším jídle Japonska.
Původní plán zněl, že u daného pořadu usneme, ale nakonec to nebylo možné.
Jedno výborně vypadající jídlo střídalo druhé a nás absolutně zaujalo gyukatsu,
neboli krásny luxusní tukem prorostlý plátek hovězího, obalený v panko strouhance,
tak rychle osmažený, že maso uvnitř zůstane stále syrové a vy si ho můžete u
stolu dopéci jak je vám libo.
A dle tvrzení Tripadvisora se jedna z nejlepších gyukatsu restauraci nachází právě na Akihabaře. Podle informací, které máme, je v restauraci pouze pár míst, a čekací doba může být od patnácti minut do hodiny.
Proplétáme se uličkami přilehlými k hlavní ulici Akihabary a konečně stojíme před Ichi Ni San. Před námi se nachází vstup do budovy a ve frontě jsme asi pátí. Během chvíle se objeví slečna patřící k restauraci, ptá se, kolik nás bude a co to bude. Menu je velmi jednoduché buď chcete jedno maso, dvě nebo tři. A se speciální omáčkou nebo bez. Nic víc, nic míň vlastně jediné jídlo, u kterého se rozhodnete, jen kolik hodin chcete na gramáž. Já si objednávám jedno, Lukáš dvě.
A dle tvrzení Tripadvisora se jedna z nejlepších gyukatsu restauraci nachází právě na Akihabaře. Podle informací, které máme, je v restauraci pouze pár míst, a čekací doba může být od patnácti minut do hodiny.
Proplétáme se uličkami přilehlými k hlavní ulici Akihabary a konečně stojíme před Ichi Ni San. Před námi se nachází vstup do budovy a ve frontě jsme asi pátí. Během chvíle se objeví slečna patřící k restauraci, ptá se, kolik nás bude a co to bude. Menu je velmi jednoduché buď chcete jedno maso, dvě nebo tři. A se speciální omáčkou nebo bez. Nic víc, nic míň vlastně jediné jídlo, u kterého se rozhodnete, jen kolik hodin chcete na gramáž. Já si objednávám jedno, Lukáš dvě.
Fronta se příliš nehýbe,
ale když se po půl hodině dostaneme ke vchodu do budovy, cítíme se jako
vítězové. Dokud nezjistíme, že jsme sice u vchodu do budovy, ale nikoliv u
vchodu do restaurace. Restaurace se totiž nachází v podzemí domu, tedy nás čeká
ještě sestup po schodech a asi dalších 15 lidí. Pokud byste se do této
restaurace vydali, tak prosím v maximálním počtu tři lidí, protože čekat než se
uvolní místo pro čtyři je pro všechny utrpení. I když náhodou odejdou tři lidé
tak restaurace neposadil další dva čekající za onou čtveřici dřív, než si sedne
právě čtveřice. Nám se poštěstilo mít dvě čtveřice za sebou a to je pak radost.
Na schodech restaurace
tak trávíme další hodinu. Sice jsme ve stavu, kdy bychom se na to nejraději
vykašlali, ale přeci to nevzdáme, když už čekáme tak dlouho.
Konečně se nám dostává pozvání dovnitř a vcházíme do maličké úzké místnosti kde je jen průchozí ulička, bar s pěti místy, za barem stojí kuchaři a na konci uličky jsou dva stoly, jeden pro čtyři a druhý pro dva. To je celý prostor restaurace, holt prostor je v Japonsku drahý.
Na našem stole je již připraveno jídlo, malá pečící deska na opékání masa a během okamžiku také dostáváme zdarma konvici se zeleným čajem a anglicky manuál jak se gyukatsu jí. Hladoví a nadšení, že konečně sedíme, se pouštíme do jídla. A to co v zápětí zažijí chuťově buňky, se nedá nazvat jinak než orgasmem. Jsme milovníci jídla, co rádi ochutnávají vše, co se naskytne, ale něco tak fantastického jsme nikdy nejedli a já v ten moment lituji, že jsem si objednala pouze jeden plátek a že restaurace razí pravidlo jedno jídlo a objednávka na člověka.
Konečně se nám dostává pozvání dovnitř a vcházíme do maličké úzké místnosti kde je jen průchozí ulička, bar s pěti místy, za barem stojí kuchaři a na konci uličky jsou dva stoly, jeden pro čtyři a druhý pro dva. To je celý prostor restaurace, holt prostor je v Japonsku drahý.
Na našem stole je již připraveno jídlo, malá pečící deska na opékání masa a během okamžiku také dostáváme zdarma konvici se zeleným čajem a anglicky manuál jak se gyukatsu jí. Hladoví a nadšení, že konečně sedíme, se pouštíme do jídla. A to co v zápětí zažijí chuťově buňky, se nedá nazvat jinak než orgasmem. Jsme milovníci jídla, co rádi ochutnávají vše, co se naskytne, ale něco tak fantastického jsme nikdy nejedli a já v ten moment lituji, že jsem si objednala pouze jeden plátek a že restaurace razí pravidlo jedno jídlo a objednávka na člověka.
A i když po cestě v Japonsku ochutnáme spoustu výborných jídel, tohle je náš
tip, pro tohle by stálo letět do Tokia, třeba jen na víkend.
Postupně grilujeme maso, a zkoušíme různé omáčky, i když konečně rozhodnutí zní, že samotné je stejně nejlepší. Speciální omáčku k rýži, které místní z nějakého důvodu říkají „jam“ moc neoceňujeme, dle našich odhadů se pravděpodobně jedná o rozdrcené fermentované sójové boby a to nás nikdy moc neuchvátilo.
Postupně grilujeme maso, a zkoušíme různé omáčky, i když konečně rozhodnutí zní, že samotné je stejně nejlepší. Speciální omáčku k rýži, které místní z nějakého důvodu říkají „jam“ moc neoceňujeme, dle našich odhadů se pravděpodobně jedná o rozdrcené fermentované sójové boby a to nás nikdy moc neuchvátilo.
Asi po půl hodině
přenecháváme naše místa jiným a s plnými břichy se vyválíme zpět na ulici.
Zvědavě nakukujeme do okolních obchodů, ale dnes už toho máme dost. Míříme
zpátky na hotel, abychom začali balit a připravili se na zítřejší přesun směr
Osaka.
Komentáře
Okomentovat